
המרפאה שלנו שייכת לקופת החולים הכללית, ולכן בשגרה היא נותנת שירות רק לחברי קופ”ח זאת.
המיקום: כיום היא נמצאת ליד הצהרונים של כיתות ביה”ס, אולם המבנה משויך, ולכן מחפשים עכשיו “בית חדש” – מקום מתאים.
שירותים: שעות הקבלה מתפרסמות מידי שבוע מעל בפי “קורים דברים”.
הצוות: רופא משפחה – ד”ר דוד ורד; אחות – יערה; מזכירה רפואית ומנהלת המרפאה – סופה רוזנברג. כמו כן שייכת למרפאה גם העובדת הסוציאלית של המועצה האזורית. ניתן להתקשר אליה באופן ישיר (להכניס מס’ טלפון) או לפנות למרפאה, והם יקשרו את הפונה אליה.
מדיניות התרופות – בימים עברו המרפאה הכילה גם בית מרקחת, ז”א שבדרך כלל היה מלאי של תרופות במרפאה, וניתן היה לתת תרופות מרשם באופן מיידי. כיום המצב שונה, ואין יותר מלאי תרופות במרפאה.
אז מה כן?
לגבי תרופות כרוניות – המרפאה מזמינה ע”פ מרשמים. מידי חודש המרפאה שולחת למטופלים בתרופות כרוניות (כולל גם דברים טריוויאליים כמו תרופות נגד כולסטרול וכד’) רשימה של כל התרופות, ועל החולה לסמן מתוך הרשימה למה הוא זקוק. הרשימה המסומנת חוזרת למרפאה, וסופה מביאה את התרופות ומחלקת למטופלים. תהליך זה נמשך כשבועיים-שלושה, ולכן מתארגנים חודש מראש.
תרופות שרושם הרופא לבעיות או למחלות ספציפיות – יש להגיע לבית מרקחת קרוב כדי לקחת אותם. באבו גוש יש שניים זמינים. חברים מתקשים מקבלים עזרה מעובדי המרפאה.
הבית הסיעוד מופרד היום לחלוטין, ויש לו צוות רפואי משלו. חבר שנכנס לבית הסיעודי מפסיק לקבל שירות מהמרפאה.
מספרת יעל: “כוונת הצוות היא ללוות כל אדם בקיבוץ מיום לידתו עד ליום פרידתו מן העולם. הם מאורגנים ללוות החל מינקות (יערה הינה יועצת הנקה) ועד לקיום הוספיס בית אם יש צורך. חשוב לצוות לראות את האדם בכל ההקשרים שלו – משפחתי, עיסוקי, חברתי, ולתת לו סיוע כוללני ולא רק גופני/פיזי.”
במסגרת זאת הם מקדמים עד כמה שאפשר גם פעילויות מניעה – המרפאה ארגנה עד כה כבר שני “ימי בריאות” שבמרכזם עמדו הרצאות – רופא עור וכירורגיית שד, והם ממליצים לחברים על בדיקות שגרה לפי היכרותם אותם.
הצוות במרפאה מחויב מאוד לדיסקרטיות – אין אף מקרה של “דליפת מידע”, והם מתחייבים שגם לא יהיה. חברים רבים מודעים לכך, ולכן מתקבלות פניות רבות, לא כולן שייכות דווקא לבריאות הגופנית: פונים בעניין משברים שונים, גם משפחתיים וגם כלכליים, קשיים בעזרה להורים, בעיות התפתחויות, ועוד. הצוות משתדל לעזור כפי יכולתו וידיעותיו, ואם חסר הידע, הם מפנים לגורמים מקצועיים אחרים.
במסגרת האחריות על החברים נערכים גם ביקורי בית, והקריטריונים לכך הם הרבה יותר גמישים מהקריטריונים של קופ”ח – מגיעים לכל החולים המרותקים, כמובן, אולם אם מישהו מתקשר ומבקש שיגיעו, יוצאים מנקודת הנחה שאם מבקשים, כנראה שלא יכולים להגיע…